Onkolojik Fotodinamik Ar≥ Merkezi Açıldı

ONKOLOJİK FOTODİNAMİK AR≥ MERKEZİ AÇILDI

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Photodynamic Therapy Workshop I 2018
(I. Fotodinamik Terapi Çalıştayı 2018) öncesinde Türkiye bir ilk teşkil eden Onkolojik Fotodinamik AR&GE merkezi (FDT) açılış töreni gerçekleştirildi. Törene Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali YALÇIN, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nureddin CENGİZ, Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hyun Su LİM ve Kore Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu Byung jun MOON ve davetliler katıldı.

Prof. Hyunsu LİM

Türkiye’nin ilk onkolojik FDT AR&GE merkezinin açılması dolayısıyla büyük önem taşımaktadır. Bu merkez yapılışı tamamlandıktan sonra Lazer Fotodinamik tedavi X Ray FDT ve Gama ışını DT aracılığıyla erken fazdan son faza kadar tüm kanser türlerinin tedavisini gerçekleştirecektir dedi.

Prof. Hyunsu LİM, Lazer FDT dünyanın farklı merkezlerinde kullanılan FDA ve CE tarafından onaylanmış tedavi yöntemidir dedi.

Bizler şu an herbir FDT türünün tüm teknik bilgisine ve teknolojisine Aynı zamanda dünyada mevcut olan dozimetri ve ışık duyarlılığına eşit derecede teknolojiye sahp olduklarını belirtti.

Teknoloji Fakültesi biyomedikal mühendisliği bölümü olarak bizler bugün FDT lazer sistemin yüksek teknolojisini bu merkeze bağışlıyoruz edi. Sakarya Üniversitesi’nin yatırımı ve TÜBİTAK’ın teknolojimi Türkiye’ye taşıması ile bu sistemi daha da ileri seviyeye getirdik dedi.  Bu FDT Lazer sistemi mühendislerin ve fizikçilerin yoğun bir işbirliğinin sonucudur diyen LİM AR&GE grubundaki tüm ekip arkadaşlarıma, Sakarya Üniversitesi ile TÜBİTAK’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum dedi.

Bu merkezi açmak Türkiye’nin devamlı öncülüğünü sağlaması açısından straejik bir karadır. Ekonomik açıdan gelişmiş bir ülke olmak tıbbi alanda ve Farmakolojik alanda teknolojik olarak gelişmek ve ölümcül hastalıkların tedavi gücüne sahip olmak büyük bir ayrıcalıktır dedi.

Açılan FDT merkezi için herkesi destek olmaya davet eden Prof. Hyunsu LİM

Desteklerin büyük bir güç oluşturacağını belirterek, gelecekte güzel sonuçlarla tekrar karşılaşmak dileğiyle bu merkezin herkese hayırlı olmasını diledi.

Kore İstanbul Konsolosu Byung jun MOON

Türkiye ve Kore kanser, organ nakli, cerrahi tedavi ve benzeri birkaç tıbbi alanda dünyaca tanınacak derecede uzmanlara ve teknik bilgiye sahip olmakla birlikte, Türk halkının tıbbi alanda daha iyi bir hizmetten yararlanması için açılan onkolojik FDT AR&GE Merkezi sayesinde iki ülkenin tıp alanında daha da ilerleyeceğin inanmıyorum dedi.

FDT 1995 yılında Kore’de ilk olarak yürürlülüğe girmesinden itibaren farklı tür kanser tedavilerinde kullanılmaktadır. Özellikle professör Hyunsu LİM,  Chungnam ulusal Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde  profesörlük yaptığı dönemden bugüne kadar kanserde fotodinamik tedavisinin kullanılmasında önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Bugün Türk ve Kore’li profesörler Türk Halkının sağlığına direkt olarak katkı sağlayacak olan işbirliğinin ilk adımını atıyorlar. Bu ortaklık sadece onkoloji alanında sabit kalmaksızın zamanla diğer tıp alanlarında da ortak projelerin yürütülmesi için bir başlangıç olacaktır dedi.

Bu tür ikili ilişkilerin devamlılığı için sabırsızlanmakla birlikte Kore Devleti olarak gerekli yardımları esirgemeyeceğiz dedi.Tekrar FDT Merkezinin açılışı için içtenlikle tebriklerimi sunar ve tüm Türk halkına sağlıklı ömürler dilerim dedi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali YALÇIN, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK ve Tıp Fakültesi Dekan yardımcısı Prof. Dr. Nureddin CENGİZ yaptıkları konuşmalarda yeni açılan merkezin Kanser tedavisine büyük katkı sağlayacağını, bu ve benzer cihazların geliştirilerek hastaların iileştirilmesine katkı sağlayacağından bahsederek yeni merkezin İlimize, fakültemize, üniversitemize ve ülkemize hayırlı olamasını dilediler.

Protokol konuşmalarının ardından Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi SÜETAM binasında bulunan FDT AR&GE Merkezinin açılış törenine geçildi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali YALÇIN, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nureddin CENGİZ, Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hyun Su LİM ve Kore Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu Byung jun MOON kurdeleyi keserek merkezin hayırlı olmasını ilediler.

Açılış töreninde Prof. Hyun Su LİM cihaz hakkında kısa bilgi vermesinin ardından katılımcılar cihazı incelediler. Törenin ardından Photodynamic Therapy Workshop I 2018 (I. Fotodinamik Terapi Çalıştayı 2018) programına geçildi.