1 Hekim 1 Hayat 13: Prof. Dr. Ahmet Sınav

1 HEKİM 1 HAYAT 13: PROF. DR. AHMET SINAV

"Bir Hekim Bir Hayat" nedir?

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi "Geleceğin Hekimleri Öğrenci Topluluğu" tarafından her yıl

düzenlenen, alanında seçkin ulusal veya uluslara arası tecrübe ve tanınırlığı olan bir Uzman Doktor, bilim adamı veya hocanın davet edildiği, bir konuşma serisi olan “! Hekim, 1 Hayat”   geleceğin doktorları olacak Tıp Öğrencilerine ilham verecek, hayata, tıp eğitimine ve uzmanlık tercilerine dair, bilimsel tecrübelerin aktarıldığı bir etkinliktir.

“! Hekim, 1 Hayat” etkinliğine katılım gösteren seçkin bilim insanları, biyografilerini, anılarını; niçin tıp fakültesini seçtiklerini ve kariyer yaşamındaki tecrübelerini, proje ve yayınlarını öğrencilerle paylaşarak eğitim gören tıp öğrencilerinin ileriki yaşamlarına ve tercihlerine tavsiyelerde bulunulmaktadırlar.

"Bir Hekim Bir Hayat-13" Ekim Ayı Konuğu Prof. Dr. Ahmet SINAV

"Bir Hekim Bir Hayat" konuşmalarında, bu hafta, ülkemizin önde gelen Anatomi hocalarından ve "dünyanın tek Tıp Ressamı Anatomi uzmanı Doktor" olan Prof. Dr. Ahmet Sınav konuştu.

Önce, “Hekim” olduğundan bahseden Prof. Dr. SINAV, hekimlik kavramının anlamı ile giriş yapan SINAV hayatında hiç hekimlik yapmadığından bahsetti. Çocukluğundan itibaren birçok hayalinin olduğundan bahseden Prof. Dr. SINAV. Resme olan ilgisinden dolayı en büyük hayali olan ve Dünyada sadece bir kişinin uğraştığı Tıp Ressamlığı üzerine çalışmalar yaptığını ve bunun üzerinde ilerlediğinden bahsetti.

Prof. Dr. Ahmet Sınav, Burdur ilimine bağlı 400 nüfuslu bir Düden köyünden Amerika Birleşik Devletlerinde, Dünyanın en saygın üniversitelerinde öğretim üyeliğine uzanan yaşamı ve kariyerini anlattı.  Gülhane Askeri Tıp Akademisinden mezun olarak Tıp doktoru oluşunu, Anatomi uzmanlığını seçme hikayesini, uzmanlık eğitiminde yaşadıklarından önemli anılarını katılımcılarla paylaştı. Bunların yanında, özel alanı olan Tıp Ressamlığından ve sanata olan merakından, gayretlerinden sinema ve dizi oyunculuğu deneyimlerinden söz etti.

Dünyada, Tıp Doktoru ve Anatomi uzmanı olan Tek Tıp Ressamı olmasının kariyer hayatına etkilerinden söz etti.  Amerika Birleşik Devletleri, Columbia Üniversitesinden uzun yıllar öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra emekli olup Türkiye’ye dönmesini ve Türkiye’de Dekanlık ve rektörlük deneyimlerinden bahsetti.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Geleceğin Hekimleri Öğrenci Topluluğunun gerçekleştirdiği 1 Hekim 1 Hayat -13 öğrencilerin yoğun katılımlarıyla gerçekleşti. Geleceklerine kariyer yaşamlarına ışık tutacak bir büyük Tıp ve Bilim Adamız ve aynı zamanda Tıp Ressamlığı gibi bir sanata dalında da dünyada en önde gelen bir bilim adamı ile tanımış oldular.

Konferans sonrası yapılan çekiliş ile 5 şanslı öğrenciye Prof. Dr. Ahmet SINAV kendi el çizimi anatomi resimlerini öğrencilere imzalayarak hediye etti.

Program Dekan Prof. Dr. Ramazan AKDEMİR’in teşekkür konuşmaları ve toplu resim çekiminin ardından son buldu.

Prof. Dr. Ahmet Sınav, kimdir?

1961 yılında Burdur'un Yeşilova ilçesinin Düden Köyü'nde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Denizli'de tamamladı. Tıp eğitimine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladı ve1986 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1987-1989 yılları arası Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim dalında uzmanlık eğitimi aldı. Anatomi alanında 1993 yılında yardımcı doçent, 1995'da doçent unvanı elde etti. 1994 yılında GATA Medikal İletişim Merkezi'ni kurdu. 1997'de GATA'daki görevinden emekliye ayırıldı. Turist olarak gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde bir bilimsel konferansta tanıştığı Columbia University ekibinden gelen teklifi kabul edip, College of Physicians and Surgeons (Tıp Fakültesi) Anatomi departmanında Associate Research Scientist ünvanıyla klinik anatomi dersleri vermeye başladı. 8 yıl Columbia University'de araştırmacı doçent unvanıyla anatomi hocalığı görevini y ürüttükten sonra 2007 yılında Georgia Regents University, Medical College of Georgia (MCG)'dan Profesorlük teklifi aldı ve kabul edip 3 yıl süre ile MCG'de full Professor çalıştı. Bu süre içinde Anatomy ve Neuroanatomy ders direktörlüğü görevlerinde bulundu.

2010'da Türkiye'ye geri dönüp Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda profesör olarak göreve başladı. 2011 yılında Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına atandı. 10 Aralık 2013 tarihinde ayrılarak Sanko Üniversitesi Kurucu Rektörü olarak görevine başladı. Halen bu görevinin yanında, Amerika Birleşik Devletleri Georgia Regents University Medical College of Georgia Anatomi departmanında Adjunct Professor olarak görev yapıyor. Tıp doktorluğu ve anatomi uzmanlığının yanı sıra, profesyonel bir tıp ressamı olan Dr. Sınav, profesyonel kariyeri boyunca internet tabanlı interaktif anatomi eğitim programları ve klinik anatomi alan ında ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlar yapıp çok sayıda seminer ve konferanslar verdi. Dr. Sınav, 2012 yılı itibariyle, dünyada 200 civarında olan board sertifikalı (CMI Certified Medical Illustrator) tıp ressamından birisi olup, 2010 yılında ABD'de Board of Certification of Medical Illustration'a daimi üye olarak seçilmiştir. Ayrıca profesyonel olarak the Association of Medical Illustrators, American Association of Anatomists, American Association of Clinical Anatomists ve Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği üyesidir. Evli olup üç çocuk babasıdır.